Kirgizie leverde ons de zo gewilde rust. We reden eteen de bergen in en daar zijn we, het het regelen van wat geld, niet meer uitgekomen. Tussen de sneeuw, kuddes geiten en paarden en yurts (nomadententen) zijn we over bergpassen van 3500 meter gereden, hebben we gezwommen in riviertjes, gekampeerd tussen de koeien en gekookt boven kampvuurtjes. Heerlijk ontspannen en zonder haast. Alleen in de hoofdstad Bishkek waren sporen van de rellen te vinden in de vorm van kapotte hekken en herdenkingsmonumentjes.

We proberen de auto te ruilen tegen twee ezels, maar daar trappen ze niet in.

We genoten van de uitgestrektheid en rust, totdat de auto besloot roet in het eten te gooien en begon na 13.000 km een raar geluid te maken.  Na het vervangen van de spanrol en de waterpomp bleef het geluid echter klinken. De monteur vertelde ons dat er in Kirgizie geen onderdelen voor de Land Rover te krijgen waren en dat we dus naar Almaty in Kazachstan moesten. Dat was echt een tegenvaller, want we hadden niet verwacht dat autopech ons zou dwingen sneller een land uit te gaan, eerder andersom.

In Almaty hebben de mannen van de Land Rover garage de lagers van de dynamo vervangen.  Daarna was het tijd om een Mongools visum te regelen en ons te registreren bij de migratiepolitie. Het eerste was niet zo heel moeilijk, al zorgde een stroomstoring in Mongolie ervoor dat het een dagje langer duurde. Het registreren was werkelijk een hel. We werden 3 keer op 1 dag gevraagd later terug te komen. Aan het eind van de middag werd ons verteld dat we formulieren moesten invullen (in het cyrillisch) en een stapel kopieen nodig hadden. Maar aangezien onze paspoorten bij de Mongoolse ambassade waren, konden we pas na het weekend echt registreren. Na twee dagen bij de bureaucratiepolitie hebben we maar enkele halve liters bier besteld en genoten van de luxe in deze stad.

Nu zitten we helaas weer bij dezelfde garage als vorige week want de dynamo besloot er na 500 km weer mee op te houden.

Canyontocht in Kazachstan
 
 

We houden jullie op de hoogte,

Bram en Anouk

ps. Bedankt voor de goede suggesties voor het verkeersbord, wij weten nog steeds niet wat het betekent 🙂

En voor de geinteresseerden, de vulslang ligt nog steeds in de tank.

5 comments

 1. Dushinan!

  Wat een briljante foto van jullie op die ezels!!! Wohoeoehooo ik gier het uit!!!
  En wat een gezeik met die hang-over?!? WTF kan dat ding niet gewoon ff de wereld over rijden? Hij moet het gewoon doen, en niet zo zeuren, lijkt wel een wijf.. Anyway, de beste oplossing tegen bureaucratie is uiteraard een blik bier (of meer ;-)) Ik zit hier wel een beetje groen te kleuren van jalouzie over Mongolië.. gaaf!!! Maar die reactie kan ik hier wel elk bericht op gaan geven. Voor Maartjevh nog even een uitsmijter: Van Marwijk heeft toch een vervanger voor Robben! Joran vd Sloot, op dit moment de beste afmaker van NL.

  Ayoooo kijkbuiskindertjes!!! Dikke klapzoenen.

  p.s. Anouk zolang die andere vulslang maar niet in de tank zit komt het vast allemaal goed…

 2. hey anouk!!

  Ik had wat in te halen qua berichtjes maar ik ben nu weer helemaal bij. Bedankt voor die fijne SOG. Ik ben echt superjaloers op wat jullie allemaal beleven, zien en ervaren.
  Geniet van de komende landen, ik kijk uit naar het volgende verhaal!

  Kus

 3. heeey
  k hoop dat het vooral in jullie blog lijkt alsof de helft van jullie reis wordt ingenomen door bureacratische papierhandel en bezoekjes aan de garage en dat jullie in t echt toch vooral gewoon lekker aan t genieten zijn!! 😉 kirgizie klonk geweldig, en straks mongolie, dat zal ook echt AMAZING zijn, daar ben ik van overtuigd!! 😀
  jullie missen ondertussen wel een hele verkiezings- en WK-mania hier, hoor! ben benieuwd of er in Mongolie nog cafes te vinden zijn waar jullie NL op groot scherm alle tegenstanders kunnen zien verslaan! 😀 volgens het laatste nieuws heeft de VVD de PVDA met 1 zetel verslagen, de komende weken zullen we met spanning zitten over welke coalitie hier in vredesnaam uit gaat komen, we kunnen alleen maar heel hard duimen!
  gelukkig hoeven jullie je hier niet mee bezig te houden en kunnen jullie verder genieten van alle Kazachse en Mongoolse pracht & praal! 🙂
  dikke xus nanda

 4. Hoi Anouk en Bram,

  Allereerst bedankt voor jullie felicitatiemail. Oma viert haar verjaardag a.s. zaterdag bij Marian. Alle (klein)kinderen die kunnen komen dan langs.
  Ondanks een jaar van voorbereiding rij je toch niet zomaar met je vingers in je neus naar Wladiwostok begrijpen wij. Ondanks alle pech en stroperigheid hopen we toch op een goed vervolg voor jullie door Mongolie en Siberie.
  xxx en veel liefs, oma en opa.

 5. Hallo Bram en Anoek,
  Wat een tegenslagen, maar er wordt altijd wel weer een oplossing gevonden. Creativiteit is van groot belang. Wat een prachtige foto’s van dingen die jullie beiden zien en meemaken. Ik werk inmiddels al weer 1.5 week bij Peter. Weer de receptie en magazijn. Hoop dat het nu wat langer duurt. Nou Bram en Anoek goeie reis verder, geniet van alles, en veel succes.

  Groetjes,

  Frits, Eunice en Jeffrey

Comments are closed.