Na onze trip naar de verlaten Aralzee doken we toeristisch Oezbekistan in. Aangezien dit het centrum van de Zijderoute was en bezaaid is met prachtige steden hebben Koning Aap en andere reisbureaus hun weg naar dit land gevonden en zijn er genoeg Europeanen die zich hier graag in een Bus willen laten rondrijden.

Maar eerst moeten we geld zien te scoren. Dit is geen problem op iedere bazaar, waar de mannen met tassen vol geld graag je Dollars willen wisselen voor bijna de dubbele koers van de bank. Voor 200 dollar kregen wij 446 briefjes van 1000 som. Want het grootste biljet is 0,40euro waard.

Onze eerste stop was in snikheet Khiva. Binnen de oude (door de Russen gerenoveerde) stadsmuren gingen we op zoek naar de 4Mโ€™s: moskeeen, medrassaโ€™s (oude koranscholen), minaretten en mozaiek. Tussendoor werd toeristische troep verkocht waar wij natuurlijk geen plek voor hebben. ย Dat weerhoudt Anouk er echter niet van om bij elk stalletje te kijken naar dingen die ze het liefst zou hebben. Bram toont meer interesse in de halve liters bier van Russische makelij. Slechts 14% sterk.

Prijsvraag: wat betekent dit bord?

Na deze eerste kennismaking met toeristenbussen moesten we 500km door de woestijn rijden. De tank volgooien leek geen luxe, maar wel een moeilijke opdracht. Pas bij het 21ste tankstation vonden wij diesel. De andere hadden vaak helemaal geen brandstof of een beetje benzine. Meteen de tank maar goed volgegooid want we begrepen dat de dieselnood hier hoog is.

Bukhara was prachtig en bezaaid met meer mozaiek. Een grote vijver werd omringd met terrasjes waar we vooral van de Oezbeekse bieren hebben genoten. De laatste en meest bekende Zijderoutestad is Samarkand. Een prachtige, grote, wijdse steden met als hoogtepunt het Registan. Drie moskeen die bij elkaar staan en (weer dankzij de Russen) veel pracht en praal uitstralen.

In Samarkand besluiten we dat we een beetje door gaan rijden. We worden mozaiekmoe. Daarnaast worden we hier verplicht om iedere avond in of voor een hotel te slapen want we moeten ons iedere nacht registreren. We missen de leegte en rust van de natuur en gaan op pad naar Kirgizie. We hopen dat de politieke situatie die rust ook een beetje mogelijk maken want anders zijn we daar weer snel weg. Vele reizigers die ons voor zijn gegaan garanderen ons dat we er weinig last van zullen hebben.

Dus na een bliksembezoek aan Bishkek waar we nog enkele Polen met Land Rovers zijn tegen gekomen, zitten we aan de grens met Kirgizie en gaan we morgen over. Naast de politieke situatie wacht ons nog een andere uitdaging. Tijdens een van onze dieselzoektochten laat Anouk de vulslang van de trechter om diesel bij te vullen in de tank vallen. Waarschijnlijk zit hij nog in de kleine extra tank, maar dit is nog niet helemaal na te gaan aangezien we tot aan de rand vol met diesel zaten toen dit gebeurde. Dus nog enkele 100den kilometers te gaan en in ons volgende bericht zullen we vertellen waar de slang is gebleven want helaas maar waar maar we zullen de tank er onder uit moeten halen en Bram garandeert Anouk dat ze er bij moet blijven zitten om te luisteren naar zijn gevloek!

Veel liefs, blijf reageren.

Bram en Anouk

8 comments

 1. haha gelukkig blijft die Landrover jullie lekker bezig houden! ๐Ÿ™‚ succes Anouk… ๐Ÿ˜‰

  heb jullie als rasechte Hollanders nog maar weinig over het weer gehoord, maar hoop dat het zonnetje nog net ietsje harder schijnt daar dan hier! ๐Ÿ™‚ de terrasjestijd is iig weer aangebroken, jullie missen wel echt wat hoor!

  maar goed, jullie kunnen dan lekker op het mozaieken plein voor de moskee chillen, ook niet verkeerd! ๐Ÿ˜‰

  ben erg benieuwd wat Kirgizie gaat brengen, ondanks de AAP-toeristen toch superbijzonder dat jullie deze landen doorcruisen hoor!!

  geniet lekker,
  dikke xus nanda

 2. good busy hoor!

  ohja dat bord wil ik, denk dat het iets te maken heeft met ‘pas op voor christenen, of je moet een zonnebril dragen dan ben je immuun’

  graag een aparte nieuwspost met het gevloek, ongecensureerd ๐Ÿ™‚ hoiiiii

 3. Jullie maken ook wel weer wat mee.
  Jullie laten mijn maag omkeren, IK WIL OOK WEER REIZEN.
  Dat bordt betekent: begraafplaats met zonreflecterende grafstenen dus moet je een zonnebril opzetten ๐Ÿ˜›

  Anouk jij kan ons nu natuurlijk in geuren en kleuren vertellen hoe al die bieren daar zijn :D.
  Daar in de buurt waar ze ooit 8.000 jaar geleden begonnen zijn met bier “brouwen”

  zijn weer mooie foto’s maar ik wil er meer zien

  groetjes
  Jakob

 4. pas op voor blinde kerkgangers die hier de weg oversteken?

  Weten jullie eigenlijk zelf het antwoord op de prijsvraag?

  Anouk, haal als powervrouw gewoon zelf die slang uit de tank (of regel iemand anders om dat te doen) dan kan Bram ergens verderop tegen een boom gaan schelden.

 5. Wie zonder zonnebril rijdt, sterft?
  Het wordt tijd dat we weer eens skypen, zijn jullie nog wel eens online?

  Knel, waar haal jij al die formidabele grappen vandaan? ook van de site van PZC?

  liefs

 6. Anouk,

  kun je die vulslang niet op dezelfde manier terughalen, zoals je de autosleutels uit het toilet hebt gevist?

 7. Ik weet het antwoord! Het bord betekent: pas op voor overstekende blinde voetgangers. Google biedt altijd uitkomst. Anne Marth zat er dus overduidelijk het dichtst bij. (Anne Marth: ik ben Anouk uit je oude ASW groepje.)

  Ga alsjeblieft door met schrijven, Anouk en Bram, ik geniet steeds van jullie mooie verhalen!

  Liefs van Anouk en ongetwijfeld ook van de rest van Dames 5

Comments are closed.