De auto was gemaakt, de muggen hadden ons weer goed te pakken en de koelkast lag vol met rum. Het was tijd om onze vaste verblijfplaats (de LR garage) te verlaten en de grens over te steken naar Guatemala. Meteen de eerste dag hadden we een hoogtepunt te pakken. Terwijl wij eigenlijk dachten dat we ons limiet van Maya-ruines al wel hadden bereikt, maakten de ruines van Tikal erg veel indruk. Om 6.30 zaten we in ons eentje te ontbijten op de tempels en een uur later konden we brulapen spotten in de bomen boven ons. Prachtig gelegen in het midden van de jungle, konden we hier makkelijk een dag doorbrengen.

Een Guatemalaans busstation

Guatemala is een fantastisch land, maar we hebben hier nogal de neiging om constant voor de slechtste wegen van het gebied te kiezen. Zo’n 5 dagen brengen we door op beroerde rotwegen met een gemiddelde snelheid van zo’n 15 km/h. Ja, alle tijd (voor de bijrijder) om van het prachtige landschap te genieten, maar dodelijk voor de ruggengraat en de dagplanning. Gelukkig brengt het ons ook op prachtige plekken waar geen toerist komt en waar altijd wel een dozijn jongetjes te vinden is dat ons uitdaagt voor een partijtje voetbal op het schoolplein. Verder zien we watervallen, zwemmen we in prachtige riviertjes en zip-linen we.

Een Maya vrouw op de markt van Antigua

Aan het meer van Atitlan geven we onze ruggengraten wat rust en genieten we van het zwembad en waanzinnig uitzicht over de vulkanen. Nu zitten we in de Antigua Guatemala, de oude hoofdstad van het land. De toeristenpolitie faciliteert hier een camping voor overlanders met toiletten en (natuurlijk koude) douches (onze laatste echte warme douche was halverwege februari), we hebben nog nooit zo veilig geslapen. Maar met nog 10 Europeesche campers op een kampeerplaats overnachten draagt niet echt bij aan een avontuurlijk reisgevoel. Gelukkig is er zat te doen om elkaar niet in de weg te zitten. De markt, de oude stad, actieve vulkanen en er is altijd wel een LR met de motorkap open… En anders kunnen we altijd nog dagdromen over hoe we gaan vieren dat we 365 dagen op reis zijn.¬†Waarschijnlijk op het stand van El Salvador!

1 Comment

  1. Heeeej Bram,
    van harte gefeliciteerd met je verjaardag. En natuurlijk ook felicitaties voor Anouk.

    Groetjes, Wes, Suus, Stijn en Amy.

Comments are closed.