Peru is het eerste land van Zuid Amerika waar we al eerder waren geweest. We hadden verwacht dat het een doorreisland zou worden, maar de ontzettend varieteit aan bezienswaardigheden en gastvrijheid van de Land Rover Club in Lima maakt dat we hier nu al meer dan een maand zitten. Dit land is niet in een paar alinea’s te beschrijven en dus verwijzen we jullie naar de foto’s voor een goede impressie. En om ons er niet te gemakkelijk vanaf te maken, willen we jullie deelgenoot maken van een dagelijks tafereel op de Peruaanse wegen, de Peruaanse agent op zoek naar een fooi van toeristen om zijn salaris van 180 euro per maand aan te vullen.

Bocht nummer 35...

Agent nummer 1 houdt ons aan op de Pan American Highway na het tolhokje waar we toch al stil staan.

Agent nr. 1: Hola buenos días

Bram: Hello sir, how are you?

A1: Su documentos?

B: Oh sorry sir, do you speak English? I don’t speak Spanish. (wat hij wel doet overigens)

A1: Yo hablo Español! No Ingles! Su documentos? Licencia y titulo…

B: Oh my drivers licence and car documents… Here they are.

A1: Si muy bien. SOAT no tienen?   (SOAT is de verplichte WA verzekering)

B: Yes we have SOAT, look here is the big ugly sticker on the window!

Agent 2 komt zich ermee bemoeien

A2: You infraccion, ticket!! You pay USD100 to me now!

B: Sir, For what reason do you want to give us a ticket?

A2: You no light!

A1: Si ellos tienen luz… (Ja ze hebben wel licht)

B: Yes sir, we have our lights on.

A2: Oh, you infraccion, ticket! No SOAT?

A1: Yes they do have SOAT!

A2: Oh no technical inspection…?

B: We don’t need a technical inspection sir… we have a temporary import document from Peruvian Customs

A2: Oh, you give me 1 dollar propina! (propina is fooi)

B: No sir, we don’t. Our paperwork is OK, we have 4 working lights we don’t pay you…

A2: Oh, 1 soles?? (25 Eurocent)

B: No sir we don`t pay you nothing we are not the Dutch government who likes to pay people who don`t work

A1: Ok, siga! Buenos dias.

B: Thank you sir, good day! If you don´t have a good reason for giving me a ticket I am leaving right now, Hasta Luego ouwe!

Na 25 km herhaalt dit tafereel zich weer en zo worden we soms wel 5 keer per dag aan de kant gezet met hetzelfde excuus. Het doet ons dan ook besluiten om de Pan American Highway te verlaten en het binnenland in te gaan waar de politie overigens even actief is.

We zitten nu in Cusco en onze volgende stop is Bolivia. De hoogvlaktes wachten met smart op onze Land Rover.

3 comments

 1. Ow wat heerlijk om eindelijk plekjes te herkennen zoals Lagunas Llanganuco en Huanchaco. Toch grappig dat jullie mij een beetje achterna zijn gereisd. En ook heel bijzonder onderdeel te zijn van jullie album en dus ook van een heel klein stukje van jullie enorme reis!!
  Mis jullie.
  Gaat kerst echt niet lukken….? hehe

  Dikke knuffels
  Dedder

 2. Zo! Eindelijk weer eens een bericht van jullie eeuwig stalkende lezeres. Ik heb alles wel gelezen hoor, de afgelopen weken, maar de teksten waren op! Verder dan wat reclamegereutel heb ik ook ‘niets bijzonders’ gelezen natuurlijk… zelfs rondreizen over de wereld wordt voor ons überverwende volk in NL na een tijdje gewoon! Zo is het ook gewoon dat ik m’n baan heb opgezegd en een eigen toko ga neergooien, de details vertel ik ooit nog wel eens onder het genot van 300.000 bier.

  Maarrrrrr, uiteraard nu dus wel een bericht, want het volgende belangrijke nieuws MOET gedeeld worden.

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2933180/2011/09/28/Aldi-pils-wint-het-van-Belgische-biertjes.dhtml wohooo! Die belgen hebben echt smaak, temeer omdat ze Heineken de 4e plek hebben gegeven maakt het bericht natuurlijk éxtra geloofwaardig. Wat een smaakkenners zijn onze zuiderburen toch!

  Nou geniet ze nog even daar van de Peruaantjes, worden het ook Boliviaantjes, Braziliaantjes, Baviaantjes, Paraguaantjes en Argentiaantjes (nieuwe woord voor Argentijnen) en dan Chileentjes of is het rechtdoor naar huis? Mwah.. lijkt me niet! (Vind wel dat je dan de Uruguayaantjes eigenlijk niet links kan laten liggen. Dat kun je niet maken man!)

  Je weet het: regel #1 = nooit naar huis!

  Dikke natte lebberzoenen vanaf hier! Couscous XX 😉

Comments are closed.