Nadat we zo ongeveer weggevlucht waren uit Bolivia zitten we nu sinds tijden weer in een tweedewereld land. Chili!

Meteen na de grens met Bolivia begint het asfalt en staan er weer verkeersborden zonder kogelgaten. We rijden in een uur van 5020m naar 2450m en het voelt alsof we een sauna binnen rijden. Dit laatste komt vooral omdat we onze skibroeken nog aanhebben maar we vinden het heerlijk.

Onze eerste stop in Chili is Santiago de Atacama. Super toeristisch en de prijzen zijn daar ook naar maar we klagen zeker niet. In tegendeel. We betalen zonder blikken of blozen veel te veel voor een heerlijke pizza en een warme douche. We stoffen de auto uit en halen ongeveer een emmer stof uit alle hoeken en gaten. We willen graag het chassis nog wassen om het zout af te spoelen van de zoutvlakte maar we zitten midden in de woestijn. Water is schaars en auto´s wassen is verboden.  Uiteindelijk rijden we 3 dagen geen meter en dat is ook wel eens heerlijk.

Rijden door de woestijn!

Vervolgens rijden we door de Atacama woestijn naar de kust. Deze woestijn is de droogste ter wereld en we komen op plaatsen waar het al 14 jaar niet heeft geregend. Omdat het water uit de oceaan koud is en deze koude lucht ´botst´ op de warme lucht uit de woestijn is de kust bijna altijd gehuld in een dichte mist. De woestijn haalt dit vocht uit de lucht en daardoor staat eens per jaar de woestijn in bloei wat prachtige plaatjes oplevert. We besluiten de kust naar het zuiden zo ver mogelijk te volgen als mogelijk is dus we hebben nog wat kilometers te gaan in dit lange land. In de bergen van de woestijn is het niet mistig en de nachten zijn hier het helderst op aarde (volgens de Lying Planet) dus dat is de reden dat hier zoveel sterren observatoria zitten. We boeken een nachtelijke tour en omdat we veel te vroeg aankomen krijgen we een prive rondleiding. We mogen zelf de telescoop bedienen en we kijken vol bewondering naar het grote 4×4 terrein op de maan.  De astroloog vertelt dat de maan slechts 380.000 km ver weg staat dus we beginnen al te rekenen voor een volgende trip.

Gluren naar de sterren

Aan de kust zien penguins, zeeleeuwen, dolfijnen en zeeschildpadden met op de achtergrond die eerder genoemde woestijn. Het doet allemaal vreemd aan maar het is wel prachtig.  De golven zijn hier ook weer erg hoog en in Puente de Lobos worden we uitgenodigd door een groep surfers die een huis op het strand hebben. Ze willen alles weten over onze reis en we drinken een sloot bier met ze en grillen uiteraard het nodige vlees. Het water is een frisse 11 graden en helpt om de kater van de vorige avond te verwerken.

We genieten volop van Chili en we beseffen dat we hemelsbreed nog 2260 km te gaan naar ons einddoel. Jullie hoeven de Schultenbrau nog niet meteen koud te zetten want over de weg betekent dat nog een kilometer of 7000 dus we rijden nog even verder.


1 Comment

Comments are closed.