Visa
Voor het stuk tot Vladiwostok hebben we verschillende visa nodig. Dit vergt nogal wat regelwerk. De meeste visa zijn geldig voor 30 dagen in het land, maar die moeten ‘gebruikt’ worden binnen 3 maanden nadat ze in het paspoort staan. Je kunt hier dus niet echt vroeg mee beginnen. De meeste info is te vinden op de websites van de verschillende ambassades. Voor verdere vragen hebben we vaak gebeld of gemaild, met nogal wisselend resultaat. Daarnaast hebben we een reisbureau in de armen genomen om het aanvragen van enkele visa te regelen. Uitnodigingsbrieven voor Iran en Oezbekistan hebben we wel zelf geregeld. Voor de andere landen zijn geen uitnodigingsbrieven nodig.
Wij hebben ervoor gekozen om zo veel mogelijk visa vanuit NL te regelen. Door de visaplanning hadden we op de dag van vertrek 4,5 maand om in Vladivostok aan te komen en ook weer te vertrekken. Dit vonden wij achteraf wat snel. Wij zouden graag wat minder druk van de visa hebben gehad. Dit had waarschijnlijk wel betekend dat we meer visa onderweg hadden moeten aanvragen. (vraag ook na bij de ambassades of je binnen 3 maanden na uitgifte van het visum in het land moet zijn, of er ook weer uit.)
Vanaf Canada zijn geen vooraf aangevraagde visa meer nodig. Voor de VS is het wel nodig om je vooraf aan te melden.
Hieronder een overzicht van de landen waar visa voor nodig zijn, met de websites waar we veel informatie vandaan hebben gehaald.
o
Iran
LOI aangevraagd via
http://www.iranianvisa.com/
Aanvragen in Nederland (ons oorspronkelijke plan om de visa in Turkije op te halen bleek niet mogelijk). Aanvragen in Turkije moet geen probleem zijn zo hebben andere reizigers ons verteld.
http://www.iranianembassy.nl/consulie-e.html
o
Turkmenistan
Aanvragen in Iran, Transitvisum voor 5 dagen
Kopie van paspoort en van je Oezbeekse visum nodig. Kosten: 55 dollar voor expressvisum (binnen 5 dagen klaar), Goedkoper als je er twee weken over laat doen. Bij ons deed het er uiteindelijk 10 dagen over ipv 5.
o
Oezbekistan
LOI aangevraagd via StanTours
(sowieso een topbureau om je vragen aan te stellen. www.stantours.com)
Aanvragen in België
http://www.uzbekistan.be/visa regulations.html
o
Kirgizië
Aanvragen in België
http://www.kyrgyz.nl
o
Kazachstan
Aanvragen in België (kan ook in Nederland, maar dit is duurder)
NL
http://www.kazakhembassy.nl/consul.html
BE
http://www.kazakhstanembassy.be
o
Rusland
Aanvragen in Nederland
Papieren via
http://www.eurocult-lito.nl/
Als toerist kun je slechts een single entry visum krijgen. Russische visa kunnen (op enkele uitzonderingen na) alleen worden aangevraagd in het land waar je staatsburger bent. Onderweg aanvragen is dus geen optie.
Een kopie van de reisverzekering is noodzakelijk.
http://www.ambru.nl/?a=1
o
Mongolië
Aanvragen in Kazakstan (kan ook in België, maar ons reisschema zouden we dan aanzienlijk moeten inkorten. Dit is niet onze insteek, dus gaan we dit in Almaty doen). Proces is eenvoudig en snel. Paspoorten moeten op de ambassade gelaten worden, wat enigszins conflicteerd dat wij ons ook in Almaty moesten registreren.
BE
http://www.embassyofmongolia.be/?q=node/5
KZ
http://mongemb.kz/en/consular
Verzekeringen
Verzekeren voor een reis als deze is ontzettend lastig en dubbel verzekeren is vrijwel onmogelijk. Er is al ontzettend veel over verzekeren gesproken, daarom gaan we het hier niet overdoen, maar geven we enkele links naar de informatie die voor ons erg nuttig is geweest.
o
Zorgverzekering
Vaak dekt je eigen zorgverzekering kosten in het buitenland tot Nederlands normaal prijsniveau (afhankelijk van verzekeraar en aanvullend pakket). Ga dit eerst goed na bij je eigen verzekeraar. Het is mogelijk om dit aan te vullen d.m.v. aanvullende reisverzekeringen.
Voor het stopzetten van je basiszorgverzekering geldt: het mag nooit als je korter dan een jaar wegbent uit Nederland. Verder is hier veel info te vinden, maar het blijft in gewikkeld:
http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/voorbereidingen/gemeentezaken-en-reizen-si562.html
http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/voorbereidingen/reisverzekering-zorverzekering-en-het-zorgstelsel-si556.html
o
Reisverzekering
Er zijn enkele verzekeraars die reisverzekeringen bieden voor zeer lange tijd. Hier een duidelijk overzicht:
http://www.verzekeringeninhetbuitenland.nl/verzeker/wereldreis/
Wij hebben gekozen voor de Europeesche, vanwege lage premies en de mogelijkheid om losse dekkingspakketten af te sluiten. Nadeel is dat venlengen moeilijk wordt als er schade is geweest.
Ga je korter weg dan 6 maanden: denk dan eens aan de Doorlopende Reisverzekering van Univé. Deze is af te sluiten voor maximaal 180 dagen aaneengesloten in het buitenland.
o
Autoverzekering
Met de auto op reis is een uitdaging. Met de auto op pad voor langer dan een jaar, is een nog grotere uitdaging.
Nederlandse regelgeving maakt dat je verplicht bent om je wegenbelasting door te betalen. Het schorsen van de auto is niet mogelijk. Dit maakt dat je verplicht bent om je Nederlandse verzekering aan te houden (ook als je buiten de groene kaart landen rijdt) en dat je APK-plicht blijft bestaan. Een APK-keuring is echter niet mogelijk buiten Nederland (okee, er loopt een proef in België en er zijn plannen om te keuren in Spanje, maar dat gaat je niet helpen.)
Neem voor wereldverzekeringen voor de auto contact op met
Alessie (in Rotterdam) of
Ingosur. Wij hebben per land een verzekring afgesloten.
In Iran hebben we voor 69 euro een autoverzekering afgesloten voor 20 dagen. Gezien het verkeer geen overbodig luxe. Nasser Khan van de toeristeninfo in Tabriz helpt je makkelijk aan die verzekering.
Buiten verzekeringen in Nederland afgesloten, is het in veel landen verplicht om aan de grens een verzekering af te sluiten, ongeacht of je in Nederland bent verzekerd. De dekking hiervan is vaak erg laag. In Turkmenistan kostte de verplichte verzekering 35 euo voor 5 dagen.
In Rusland hebben wij een verzekering net na de grens afgesloten voor 80 dollar voor 2 maanden.
Verzekeringen in Mongolie zijn niet verplicht, al zal de verzekeringsagent aan de grens dit niet toegeven.
In Zuid Korea moet een verplichte verzekering worden afgesloten bij aankomst.
Carnet de Passage
Een Carnet de Passage wordt in Nederland niet uitgegeven. Hiervoor moet je naar de ADAC in Duitsland. ANWB-leden krijgen wel korting.
Een Carnet is een jaar geldig. Het is mogelijk om deze met nog een jaar te verlengen vanuit het buitenland. Het bedrag dat als borg moet worden betaald is afhankelijk van de waarde van de auto en de landen die worden bezocht.
Hier staat de Engelstalige informatie, met in de pdf een overzicht van de landen waar een Carnet verplicht is of wordt aangeraden:
http://www1.adac.de/ReiseService/tourset_reisefuehrer/tipps/Carnet_de_Passage/Carnet_e.asp?ComponentID=79913&SourcePageID=79838
Kaarten en GPS
Over het algemeen voldoen kaarten die in Nederland gekocht kunnen worden (behalve voor Mongolie, omdat de paden daar per seizoen verschuiven). In de landen zelf is het vaak moeilijk om buiten de hoofdstad een goede kaart te komen. Kaarten waren voor ons onmisbaar, ookal hadden we ook een GPS.
De World Map van Garmin is een aardige leidraad maar weinig accuraat en volledig (vooral in de steden eigenlijk onbruikbaar). Op
http://garmin.na1400.info/routable.php kunnen zeer accurate kaarten worden gedownload voor de GPS. Deze zijn in tegenstelling tot de World Map wel routable.
Officiele documenten
Laat goede kopieen maken van al je officiele documenten. Niet alleen om af te geven bij grensovergangen (die kunnen gewoon eenvoudige kopieen zijn, wij hebben altijd van alles wat zodat je dat niet aan de grens voor een dollar per stuk hoeft te doen.), maar ook goede kleurenkopieen van je paspoort, rijbewijs en autopapieren. Laat deze plastificeren en er zo echt mogelijk uit zien. Geef deze bij roadblocks af en NOOIT je originele documenten. Het komt (te vaak) voor dat agenten geld willen voor ze je documenten teruggeven. Als het nepdocumenten zijn, maakt het jou niet veel uit.